Zondag 17.12.2017    16:35

home

design
faq
afspraak

hosting
faq
bestellen

domains
faq
bestellen

support

visie
over o2w
Onze visie op webhosting

Als internetbedrijf hebben we natuurlijk een eigen kijk op het gebeuren. Zowel qua webdesign en webhosting zijn er volgens ons een aantal punten die zeker een kijkje van dichterbij verdienen.

Webdesign: Vijf vuistregels voor een succesvolle website
  1. Esthetiek: Visuele aantrekkingskracht
  2. Techniek: Navigatie, functionaliteit en interactiviteit
  3. Inhoud: Volledige en interessante informatie
  4. Onderhoud: Frequente aanvullingen en actualiseringen
  5. Promotie: Het afgewerkte product onder de aandacht brengen en houden
Webhosting: Vijf aandachtspunten voor een hosting-account
  1. Platform: Hard- en softwareconfiguratie van de server
  2. Webruimte: Voldoende plaats voor een groeiend project
  3. Een echte dotcom: Essentieel voor uw firma
  4. Mogelijkheden: Geketend of vrij als een vogel?
  5. Support: Techniek die degelijk ondersteund wordt

Vijf aandachtspunten voor een hosting-account

In de digitale wereld worden vaak hoogoplopende discussies gevoerd over de voor- en nadelen van verschillende webhosting providers. Wij trachten hieronder uiteen te zetten aan welke vereisten een degelijke webhosting-account dient te voldoen, gebaseerd op onze jarenlange ervaring en een flinke dosis gezond verstand.

Uiteraard hangt aan dit alles een prijskaartje: kwaliteit krijgt men nu éénmaal niet voor niets, maar astronomische bedragen wil u wellicht ook niet neertellen.

1. Platform: Afhankelijk van het besturingssysteem spreekt men doorgaans over drie verschillende platformen voor webhosting: Unix, Linux en Windows.
Unix is een uiterst betrouwbaar en echt multitasking besturingssysteem dat wereldwijd al decennia lang wordt ingezet voor de meest kritieke taken van allerlei servers bij de overheid, grote bedrijven en universiteiten.
Linux is een gratis versie van Unix en draait doorgaans op Intel-hardware, zoals de meeste desktop-PC's. Linux is stabieler dan Windows, maar niet zo sterk ondersteund en betrouwbaar als de commerciële Unix-versies.
Windows is het meest gebruikte besturingssysteem voor desktop-computers, maar is zelfs in de meest professionele versie lang niet zo stabiel en betrouwbaar als Unix.
Hardware: Naast een stabiel besturingssysteem dient ook de onderliggende hardware beschouwd te worden: een industriële server zal wellicht minder fragiel zijn dan een uit de kluiten gewassen desktop-PC.

2. Webruimte: Hoeveel schijfruimte u nodig hebt voor uw website hangt af van veel factoren, maar kan best vergeleken worden met de harde schijf van uw computer: u dient altijd een zeker overschot te hebben (al was het maar voor binnenkomende mail) en wat u vandaag dacht nooit vol te krijgen, wordt morgen daadwerkelijk gebruikt. U hoeft zich echter niet schuldig te voelen indien u initieel maar een deel van uw webruimte gebruikt. Uw website zal in de loop der jaren wellicht groeien in omvang: vandaag houdt u het misschien eenvoudig, morgen wil u wellicht een uitgebreide catalogus of RealVideo-bestanden on-line zetten. Het is dus aangewezen om uw behoefte aan webruimte ruim te bemeten: 1 Megabyte is schandalig weinig, 1 Gigabyte meestal te veel.

3. Een echte dotcom: In tegenstelling tot de (gratis) webruimte die men bij zijn abonnement bij een toegangsprovider krijgt, heeft een domain account een aantal intrinsieke voordelen die voor een professionele uitstraling onontbeerlijk zijn.
Eigen domeinnaam: Dit is de manier bij uitstek om uw website en aanverwante diensten op internet te identificeren. Kort, krachtig, makkelijk te onthouden en essentieel voor een professionele look.
Eigen e-mail-systeem: Om vlot met uw klanten en bezoekers te kunnen communiceren, hebt u een eigen e-mail-systeem nodig. Daarmee kunt u mailboxen of andere types e-mail-adressen aanmaken op uw eigen domeinnaam. Afhankelijk van de provider kunt u e-mail die aan uw domeinnaam wordt gericht, meer of minder manipuleren.
Eigen cgi-bins: De interactiviteit van uw website en de automatisatie van de gegevensverwerking gaat een stuk makkelijker indien u eigen "cgi-bins" of scripts kunt draaien op de server. Bovendien vermindert u zo de kans op fouten en crashes langs de kant van de bezoeker, wiens computer het niet altijd even makkelijk heeft met allerlei applets of plug-ins.

Control Panel 4. Mogelijkheden: Bovenop de basisvereisten van een professionele webhosting-account, zijn er ook tal van minder evidente gebruiksmogelijkheden die alles een stuk vlotter en aangenamer kunnen maken, zowel voor de klant als zijn bezoekers.
Essentieel of vergeten: Het is steeds belangrijk om na te gaan of bepaalde essentiële zaken niet "vergeten" werden. Heeft de account een web-based Control Panel of dient men iedere wijziging van instellingen aan te vragen? Beschikt uw account over een eigen, uniek IP-adres of wordt het gedeeld met andere accounts, zodat o.a. een eigen SSL-certificaat niet kan gebruikt worden? Zijn er voldoende mailboxen en e-mail forwarders voorzien of moet u het stellen met één adresje?
Rudimentair of geavanceerd: Vaak is het interessant om na te gaan of een aantal zaken voorzien zijn die allerlei onderhoudstaken kunnen vergemakkelijken, zoals Telnet, SSH, gebruik van .htaccess en toegang tot de ruwe logfiles.
Interessant of spielerei: Allerlei toeters en bellen zijn wellicht minder waardevol dan mogelijkheden tot monitoring, SSL-ondersteuning, subdomeinen en domain pointers.
Aangekocht of gratis: Voor applicaties of diensten die toch gratis verkrijgbaar zijn, hoeft men de provider in kwestie uiteraard niet te verkiezen boven anderen. Het gezamenlijk ter beschikking stellen van software of diensten waarvan de licentiekost voor de afzonderlijke gebruiker anders hoog oploopt, is daarentegen een duidelijke indicatie dat de provider een meerwaarde wil geven aan zijn pakketten.
Inbegrepen of optioneel: Let vooral op de addertjes onder het gras: welke gebruiksmogelijkheden zijn in de prijs inbegrepen en voor welke dient bijbetaald te worden? Is er een groot prijsverschil tussen een basispakket en een pakket met alle opties inbegrepen?

5. Support: Uw favoriete provider mag dan nog een superieur aanbod doen voor een ongelooflijke prijs, een degelijke technische ondersteuning blijft echter een onmisbaar onderdeel van het dienstenpakket.
Zelfhulp via FAQ: Het publiceren en regelmatig bijwerken van een lijst van Frequently Asked Questions (Vaak Gestelde Vragen) is een minimum minimorum voor iedere support site. Meestal is dit echter onvoldoende om de klant vlot weer op weg te helpen.
Zelfhulp via Knowledge Base: Een uitgebreide Knowledge Base, die tot doel heeft om niet alleen de meest gestelde, maar quasi alle mogelijke vragen en antwoorden te bevatten, is een hulpmiddel dat de klant veelal in staat stelt om zelf en snel een oplossing te vinden, op gelijk welk moment van de dag of de nacht. Andere vormen van digitale handleidingen kunnen uiteraard ook gebruikt worden, maar essentieel is toch de verplichting om eerst de Knowledge Base te doorzoeken vooraleer men de technische ondersteuning contacteert: de praktijk wijst uit dat het overgrote deel van de technische vragen kan worden beantwoord door simpelweg de moeite te nemen om de (digitale) handleiding er eens op na te slaan.
Telefonische support: In eerste instantie lijkt telefonische support het meest klantvriendelijk, maar in de praktijk is dat in deze branche zelden het geval. Vaak heeft de technicus wat tijd nodig om eerst wat tests te doen om de fout te kunnen reproduceren vooraleer een oplossing te kunnen zoeken; of is het aan de telefoon dicteren van allerlei technische gegevens onpraktisch en geeft het aanleiding tot misverstanden.
E-mail: Rudimentair maar vrij efficiënt is het verlenen van support via e-mail: vragen kunnen om het even waar en wanneer gesteld en beantwoord worden, laten toe om grondiger voorbereid te worden dan mondeling het geval is, en het verkeerd opvolgen van technische raadgevingen wordt tot een minimum beperkt.
Ticketsysteem: Nog beter en vaak gebruikt is een (web-based) ticketsysteem, waarbij de klant op een uniforme manier zijn vragen kan overmaken in de vorm van een support ticket, dat gestroomlijnd wordt opgevolgd en waarvan men de status kan bekijken of desgevallend het ticket kan afsluiten.
Praktisch: Een praktisch werkbare oplossing bestaat in een ticket-systeem waarbij de klant in noodgevallen kan vragen om tijdens of na het oplossen van het probleem telefonisch gecontacteerd te worden.

Uiteraard nemen we bij One2Web deze vuistregels ernstig. Verneem meer over de mogelijkheden van onze Standard Hosting en Pro Hosting accounts, neem een kijkje in ons technologie-overzicht, of plaats meteen uw bestelling.

Ook over het ontwerp van uw website hebben we zo onze eigen ideeën. Lees meer over de Vijf vuistregels voor een succesvolle website.


contact    copyright    privacy    aup    disclaimer