Zondag 17.12.2017    16:37

home

design
faq
afspraak

hosting
faq
bestellen

domains
faq
bestellen

support

visie
over o2w
Terminologie webhosting

Voor wie relatief nieuw is op Internet is het wellicht interessant enkele veelgebruikte termen over webhosting wat nader uit de doeken te doen.


  1. Wat is webhosting?
  2. Wat is een account?
  3. Wat is een domeinnaam?
  4. Wat is een server?
  5. Wat is een webserver?
  6. Wat is een cgi-bin of een server-side script?
  7. Wat is een provider?
  8. Wat is een IP-nummer?
  9. Er is een andere term die ik niet begrijp. Waar vind ik meer uitleg?

1. Wat is webhosting?

Webhosting is het herbergen van websites, zodanig dat die continu oproepbaar zijn via internet. Afhankelijk van het bedrijf dat deze taak op zich neemt (een webhosting provider zoals One2Web), heeft men bepaalde mogelijkheden ter beschikking: een eigen domeinnaam, een uitgebreid e-mail-systeem, de mogelijkheid om programmatuur op de server uit te voeren (zogenaamde cgi-bins), en nog vele andere.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

2. Wat is een account?

Een account is een gedeelte van een server dat voorbehouden is voor een bepaalde gebruiker. Enkel de systeembeheerder en de gebruiker in kwestie hebben toegang tot de account, die beveiligd is met een login en een wachtwoord.

Specifiek bij webhosting behoort een bepaalde hoeveelheid schijfruimte (waarop een website kan geplaatst worden) en een eigen e-mail-systeem tot de account, evenals een aantal extra mogelijkheden die variŽren van provider tot provider.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

3. Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is de manier bij uitstek om uw website en aanverwante diensten te identificeren op internet. Het geeft uw website en e-mail-adressen ook een professioneler imago: http://www.uwbedrijf.be en verkoop@uwbedrijf.be staan stukken beter dan het ellenlange en onbegrijpelijke http://web124.uwprovider.com/users/~bedrijf0457/index.html en bedrijf0457@pophost124.uwprovider.com.

Domeinnamen dient men eigenlijk van achter naar voor te lezen. Achteraan staat de internationale aanduiding .com (voor bedrijven), .net (voor internet-organisaties), .org (voor organisaties) of een specifieke aanduiding per land zoals .be voor BelgiŽ of .nl voor Nederland. Daarvoor komt de gekozen naam, zoals one2web in de domeinnaam one2web.be. Bij het gebruik als URL voor een website komt daar doorgaans nog een subdomeinnaam zoals www voor, zodat uw website bereikbaar is via bijvoorbeeld http://www.uwbedrijf.be. Bij One2Web kunt u uw site ook bereiken zonder de www, via http://uwbedrijf.be.

Doorgaans impliceren professionele gebruiksmogelijkheden en domain accounts elkaar: bepaalde diensten vereisen een eigen domeinnaam en een domeinnaam komt het best tot zijn recht indien gekoppeld met een professionele webhosting-account.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

4. Wat is een server?

Een server is een toestel dat aanvragen van buitenaf verwerkt, instructies uitvoert en eventueel resultaten terugbezorgt. Deze aanvragen en resultaten kunnen naargelang de toepassing sterk variŽren: zo zijn er printservers, netwerkservers, fileservers, webservers, enz. Servers zijn doorgaans zeer krachtige machines die het kloppende hart van moderne informatienetwerken vormen.

De term "server" kan eigenlijk zowel op de gebruikte software slaan, als op het toestel waarop de software draait.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

5. Wat is een webserver?

Een webserver is een server die specifiek wordt ingezet voor het dienen van websites. De server ontvangt verzoeken van bezoekers die webpagina's opvragen. Hij verwerkt die aanvragen, evenals bijkomende opdrachten zoals het uitvoeren van programmatuur en het bijhouden van logfiles, en stuurt de afgewerkte webpagina's terug naar de bezoeker van de website.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

6. Wat is een cgi-bin of een server-side script?

De afkorting cgi-bin betekent voluit Common Gateway Interface Binary: een programma dat op een gestandaardiseerde manier gegevens uitwisselt en verwerkt op een webserver. Concreet komt het er op neer dat het programma in kwestie gegevens verwerkt ten behoeve van een website. De toepassingen zijn legio: dynamische webpagina's, invoer en onderhoud van databases, verwerking van toegangsgegevens, enz.

In tegenstelling tot client-side programming, waarbij de programmatuur eigen aan de website op de computer van de bezoeker wordt gedownload en uitgevoerd (zoals JavaScript en Java applets), gebeurt bij het gebruik van cgi-bins de verwerking volledig op de server. Men spreekt in dit geval dan ook van server-side scripting. Voor cgi-bins kan men verschillende programmeertalen gebruiken zoals Perl, PHP, C++ en Shellscript.

Buiten de klassieke en zeer robuuste cgi-bins zijn er ook andere applicatieplatforms die als server-side scripting omschreven worden, zoals Active Server Pages (ASP) van Microsoft en ColdFusion van Allaire.

De term cgi-bin kan ook slaan op een specifieke directory met dezelfde naam, waar traditioneel de scripts in worden opgeslagen en van waaruit ze worden opgeroepen op de webserver.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

7. Wat is een provider?

Een provider is een bedrijf dat de klant toegang verschaft tot bepaalde internetdiensten. De twee meest voorkomende types providers zijn toegangsproviders en hostingproviders.

Toegangsproviders of ISPs (Internet Service Provider) zijn bedrijven die uw computer aansluiten op internet en waarmee u toegang hebt tot e-mail, nieuwsgroepen, alle websites ter wereld en nog veel meer. U maakt bijvoorbeeld gebruik van een toegangsprovider om deze website te raadplegen.

Webhostingproviders zijn bedrijven die infrastructuur en diensten verhuren om websites ter beschikking te stellen van het grote publiek. One2Web is bijvoorbeeld de hostingprovider voor deze website.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

8. Wat is een IP-nummer?

Een IP-nummer of Internet Protocol nummer is de internet-variant van het klassieke telefoonnummer. Het is van de vorm 123.123.123.123, waarin de getallen tussen 0 en 255 liggen. Iedere website heeft een (vast) IP-nummer en ook iedere computer die toegang heeft tot internet heeft een (variabel) IP-nummer. Om het gebruik van internetdiensten te vereenvoudigen, maakt men gebruik van domeinnamen zoals one2web.be, die door een Domain Name Service of DNS-server transparant worden vertaald naar het gezochte IP-nummer.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

9. Er is een andere term die ik niet begrijp. Waar vind ik meer uitleg?

Op Webopedia of WhatIs vindt u definities en uitleg over alle denkbare internet-termen.


Top      Printervriendelijk      Suggesties

Nog vragen? Vraag het ons even: we helderen een onduidelijkheid graag op. De antwoorden op veel van uw detailvragen vindt u wellicht terug in onze Knowledge Base.

Verneem meer over de mogelijkheden van onze Standard Hosting en Pro Hosting accounts, neem een kijkje in ons technologie-overzicht, of plaats meteen uw bestelling.


contact    copyright    privacy    aup    disclaimer